Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: smoking engine thoughts?

  1. #1
    Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Vancouver, BC
    Posts
    37

    smoking engine thoughts?

    I have a 1970 2.2T which has started to smoke significantly. The leak down tests I had done about 1.5 yrs ago (less than 500 miles since) showed 4-9%, but since then it has started to smoke progressively more. Smokes on start up, after warmed up, at idle, and significantly under throttle, but it still seems to run quite well.

    Any thoughts before I take it in?

  2. #2
    Senior Member NZVW's Avatar
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Auckland NZ
    Posts
    1,781
    How much oil has it consumed over the last 500 miles??

    2.4 engines as per the manual eat through 1.5-2 quarts per 600 miles and mine gobbles on the lower end of this pending drive style.

    500 miles in 1.5 years is not much,, Does your motor drip tears of 'driverless depression" on the garage floor as well.

    Take it for a good drive,, if it is running quite well I can see no harm done and it may be what she needs.

    Mark

  3. #3
    Banned
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Scottsdale, AZ
    Posts
    9,752
    I missed that one in the fac manual Mark...
    2 qts every 600 miles?

    OP, First make sure your tank hasn't been overfilled. Fully warmed up at idle the level should be between the two marks, give er take. To be safe run it closer to bottom mark than top mark; easy to overfill.

  4. #4
    Senior Member NZVW's Avatar
    Join Date
    Feb 2017
    Location
    Auckland NZ
    Posts
    1,781
    Frank,

    Took me a while to re find it, but I knew I had seen it somewhere.
    Single entry bottom of Page 97 1972 T Owners manual ( Performance Section ). Not sure if its on same page in E or S Manuals.

    Mark

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    lynchburg, Va
    Posts
    637
    Take it out every week and run it hard for an hour. Nonuse is an engine killer.
    1969 911S Targa
    1970 911S Coupe
    1973 911T w 3.2
    1972 Alfa GTV 2000

  6. #6
    member #1515
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    San Antonio, Texas
    Posts
    4,268
    You found the problem yourself:
    " 1.5 yrs ago (less than 500 miles since)"
    David

    '73 S Targa #0830 2.7 MFI rebuilt to RS specs

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Santa Monica CA
    Posts
    2,054
    do not let it sit more than 2 weeks. Chris
    1. Chris-Early S Registry#205
    2. '70 911S Tangerine
    3. '68 911L Euro Ossi Blue

  8. #8
    Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Vancouver, BC
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by Frank Beck View Post
    I missed that one in the fac manual Mark...
    2 qts every 600 miles?

    OP, First make sure your tank hasn't been overfilled. Fully warmed up at idle the level should be between the two marks, give er take. To be safe run it closer to bottom mark than top mark; easy to overfill.
    Thanks - could be part of it, have been topping up the oil perhaps a bit much. Will let it burn off & see what happens as the oil level drops a bit.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Vancouver, BC
    Posts
    37
    Quote Originally Posted by RSTarga View Post
    You found the problem yourself:
    " 1.5 yrs ago (less than 500 miles since)"

    agree - i've been neglecting it. Its been either wet or salty the last few months on the weekends here in Vancouver, so its been hibernating, aside from smokey start ups in the underground parkade.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Vancouver, WA
    Posts
    832
    2 quarts every 600 miles seems like an awful lot. So I need to take a case of oil with me when going on a trip back and forth across the state?
    If any newer car was consuming that much oil, I would say you have a rebuild in your near future.
    I have a 1972 E manual here and it does say that is the consumption. Thinking about it I guess I never took my car on long trips.
    Last edited by Gearby; 01-29-2018 at 03:56 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Message Board Disclaimer and Terms of Use
This is a public forum. Messages posted here can be viewed by the public. The Early 911S Registry is not responsible for messages posted in its online forums, and any message will express the views of the author and not the Early 911S Registry. Use of online forums shall constitute the agreement of the user not to post anything of religious or political content, false and defamatory, inaccurate, abusive, vulgar, hateful, harassing, obscene, profane, sexually oriented, threatening, invasive of a person's privacy, or otherwise to violate the law and the further agreement of the user to be solely responsible for and hold the Early 911S Registry harmless in the event of any claim based on their message. Any viewer who finds a message objectionable should contact us immediately by email. The Early 911S Registry has the ability to remove objectionable messages and we will make every effort to do so, within a reasonable time frame, if we determine that removal is necessary.